2009.05.24.
19:37

Írta: Novanna

A kiállítás dicsérete -Mucha a Szépművészetiben

A Nő dicsérete címmel nyílt Alphonse Mucha képeiből márciusban kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Rég volt. Én pedig csak ma jutottam el, hogy megnézzem. Röviden és tömören összefoglalva: az esszenciális szépség két teremben. Amikor az ember csak áll és néz, a csecsebecsékről és naptárakról ismert képek életnagyságban és teljes pompájukban. Mindez június 7-ig. Kötelező.
A Nő dicsérete címmel nyílt Alphonse Mucha képeiből márciusban kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Rég volt. Én pedig csak ma jutottam el, hogy megnézzem. Röviden és tömören összefoglalva: az esszenciális szépség két teremben. Amikor az ember csak áll és néz, a csecsebecsékről és naptárakról ismert képek életnagyságban és teljes pompájukban. Mindez június 7-ig. Kötelező. 
 
Hála a szecesszió reneszánszának, Alphonse Mucha, a cseh származású művész, manapság legalább olyan népszerű, mint bécsi társa, Gustav Klimt. Nem kis öröm az ürömben, hogy a sajnálatos módon meghiúsult Klimt kiállítás helyett (mellett?) az előbbi művész alkotásait tekintheti meg a nagyérdemű. Nem, hogy kis öröm,  de megkockáztatom, bizonyos tekintetben nagyobb öröm -legalábbis a kiállítást elnézve -a meg nem valósult tárlatról nem nyilatkozhatom.
De miért is volt mindez iiyen katartikus hatással? A nagy, nemzetközi művészek kiállításai általában a következőképpen néznek ki: hangzatos cím (mondhatnék példát, de azt hiszem, mindenki talál kedvére valót, ilyenek, mint: XY és barátai),  a hangzatos nevű művésztől egy igazán ismert, valamint kettő-három közismert, töltelékként pedig rengeteg korai, késői, vázlatos, stb. alkotás. Ja, és, ha mindez a "barátok" cím alatt fut, akkor biztosak lehetünk benne, hogy főként a (főleg harmadvonalbeli) barátok képeivel találkozunk. Hála az égnek, ez utóbb vázolt tendencia az utóbbi időben javulni látszik a Szépművészeti Múzeumban, elég csak egy pillantást vetni a legutóbbi pazar kiállításokra kezdve a Hundertwasserrel, egészen a Hodleren át, Moreau-ig.  
 
A ma látott tárlat pedig feltette az i-re a pontot, ugyanis csupa-csupa ismert, mondhatni a művész összes közismert alkotását felvonultatta a kiállítás. Magyarázó szövegekből lehetett volna több is, de a képek tulajdonképpen magukért beszéltek. Leírhatnám én itten a művész életrajzát, miegyebeket, de ezt wikipédia barátunk megteszi helyettem. Csak annyit mondok még egyszer, hogy, aki olvassa a blogot, és hallgat rám, az mindeképp elmegy, és megnézi. (Újabban önkéntes művelődésszervező poszton tevékenykedem, de erről majd később...)
 
Hadd zárjam egy érdekes összehasonlítással a fejtegetéseim. Keressétek meg az apró különbséget a két kép közt.
 
Alphonse Mucha-L'hiver (A tél)
 
lehel
 
René Magritte-Le Plaisir (A gyönyör)

5 komment

Címkék: szépművészeti múzeum mucha

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr13589701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_91804 2009.05.25. 07:00:59

A kiállítás valóban szép, és számomra főleg azt bizonyítja, hogy a plakátművészet önálló műfaj, és talán a kortárs plakátok alkotói is eljutnak az ilyen szintű elismerésig. A rock-műfaj ebben különösen erős, főleg az 1966-75 közötti időszakban. Művelődés-szervezésedhez pedig őszintén gratulálok, és támogatom!

automaton_aliza · http://automatonaliza.freeblog.hu 2009.05.25. 11:51:49

deja vu: http://automatonaliza.freeblog.hu/archives/2009/03/26/Much_Much_Mucha_-_impressziok_A_no_dicserete_kiallitasrol/

Ismeretlen_60754 2009.05.25. 11:52:37

én is voltam, számomra is katartikus élmény volt,pont ahogy mondod. belevesztem azokba hajfürtökbe, az egyszer biztos.

Ismeretlen_60754 2009.05.25. 12:04:27

Egy pici javítás, javítás után nyugodtan töröld a kommentemet: remélem nem tévedek, de én úgy tudom, Mucha -e nélkül írta a keresztnevét, Alfons-ként. (már csak a google találataiból ítélve és a wiki alapján is)

Ismeretlen_48992 2009.05.25. 14:01:08

borisz, én már láttam így is-úgy is, sokhelyütt Alphonse-ként írják, főleg az angolszászok és a franciák, nekem ez jobban tetszett :) De köszönöm az észrevételt!
süti beállítások módosítása