2008.05.31.
13:23

Írta: Novanna

Opera-túra és Fesztblog

A színpadról...A lentebb meghirdetett Urbitális fesztiválos Opera-túra keretében ma 11 órától fantasztikus élményben volt részem. Körbevezettek minket az Ybl-palota zegzugos részein, végigcsattoghattunk a 12 méter magasan lévő, a színpadot átívelő hídon, de magáról a színpadról is végigtekinthettünk az Operaház nézőterén. (miközben a ma esti Anyegin díszleteit tologató munkások cigiszünetet tartottak.)
A színpadról...A lentebb meghirdetett Urbitális fesztiválos Opera-túra keretében ma 11 órától fantasztikus élményben volt részem. Körbevezettek minket az Ybl-palota zegzugos részein, végigcsattoghattunk a 12 méter magasan lévő, a színpadot átívelő hídon, de magáról a színpadról is végigtekinthettünk az Operaház nézőterén. (miközben a ma esti Anyegin díszleteit tologató munkások cigiszünetet tartottak.)
 
A Hajós utcai művészbajárón belépve balra található például egy alagút-szerű átjáró, amely teljes egészében ki van pingálva portékkal. Az Operaház (akkori nevén Magyar Királyi Operaház) 1884-i megépítésétől számított időszaktól kezdve napjaink énekeseig, rendezőiig mindenkinek oda van festve a portréja, aki számít. Ezután felmentünk a színpadra...a színpad cakk und pakk olyan hatalmas, mint egy focipálya, az épület maga pedig több, mint 4 emelet magas. (akik jártak már a III. emeleti üléseknél, azoknak elárulom, hogy még 1, 5 szint van) Láttuk a díszletkészítő műhelyet, a padlást (csillárpadlásnak nevezik, ott van ugyanis a csörlő, amellyel a 12 tonnás (!) csillárt leengedik, ha izzót kell cserélni.) A karbantartók munkáját dicséri, hogy 24 alatt csupán 3 előadás maradt el, pedig egy ízben majdnem leszakadt a tetőt tartó faszerkezet, melyet 2 éve erősítettek meg vasgerendákkal.
 
Fenn voltunk a legfelső teraszon is, ahol a szobrok találhatóak. Ahogy azt az Operaház oldalán is olvashattuk, a régi szobrok "elfogytak" (éljen a mészkő!), ezért kicserélték őket. Kerestem Puccinit, de hátulról sajnos nem tudtam megállapítani, hogy ki-kicsoda.
 
Mint kiderült, ezekre a helyekre eddig összesen 3 alkalommal engedtek be látogatókat, az Ybl baráti társaság ülésein, a tavalyi Múzeumok Éjszakáján (akkor is csak 2 órára) és most... Köszönet érte, hihetetlen élmény volt! ...És este Anyegin
A világot jelentő deszkák itten van a csörlő
 
Más:
Felkértek, ezúton is köszönöm, hogy én is írjak a Fesztblogba, eleget téve a megkeresésnek el is kezdtem ottani blogger(ina) pályafutásomat.
Az eddig megjelent ottani írásaim:

7 komment

Címkék: blogdolgok máo urbitalis

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr143589654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_58775 2008.06.01. 10:44:05

Nagyon tetszett a kis beszámoló, egyszer én is szívesen végigjárnám az Operaházat. :)

Ismeretlen_58775 2008.06.01. 10:45:36

"...hogy 24 alatt csupán 3 előadás maradt el, pedig egy ízben majdnem leszakadt a tetőt tartó faszerkezet, melyet 2 éve erősítettek meg vasgerendákkal." A "24 alatt" az "124 év alatt" akart lenni? Ha javítottad, természetesen kérlek ezt a kommentemet töröld :) Köszönöm :)

Ismeretlen_48992 2008.06.01. 10:56:54

A bácsi 24-et mondott, gondolom ő annyi ideje van ott :)

Ismeretlen_58775 2008.06.01. 11:24:02

Áh értem :)))

lili 2008.06.01. 21:52:18

minden évben van "nyitott nap az operában" (általában május végén), amit iskoláscsoportoknak szerveznek. én osztályfőnököm révén mint ruhatáros, illetve csoport kísérő kb. 6 évben voltam ott, télleg hatalmas élmény, mindent meg lehet nézni olyankor, színpad, parókaműhely, díszletműhely, királyi lépcsőház, a koztümös szekrények, az összes rejtett zug... egyedül azt nem értem, hogy miért nem szerveznek ilyet turistáknak, felnőtteknek is. ugyanis ilyenkor úgy kell emberek százait elzavarni, hogy "nem lehet bejönni, csak iskoláscsoportoknak van a vezetés". úgy sejtem, túl nagy lenne az érdeklődés, és gondolom a normális működéshez nem lehet túl sok napra leállni és nyitott napokat szervezni... :( pedig érdemes lenne.

lili 2008.06.01. 21:57:43

most olvastam az operaház honlapján, hogy van idegenvezetés minden nap, de nem tudja véletlenül valaki, hogy ebben melyik részek vannak benne? mert feltételezem, hogy töredéke azoknak, amiket az iskoláscsoportoknak mutatnak meg.

Ismeretlen_48992 2008.06.02. 10:20:03

Úgy tudom, hogy a sima idegenvezetésen csak az épület belső részét (csarnok, szobrok, ilyenek) mutatják meg, színpadról, hátsó folyosókról, díszletkészítő termekről szó sincsen... Igazából lehet, hogy a 12 méter magas palló és hasonló helyek veszélyesek lehetnek túl nagy létszámmal vagy kisgyerekeknek.
süti beállítások módosítása