2012.01.27.
00:28

Írta: Novanna

Zenetörténeti társasjáték bemutató Batta Andrással

100Megjelent a Helikon Kiadó ismeretterjesztő kártyajáték-sorozatának legújabb darabja, melyet Batta András neve fémjelez. A „Ki kicsoda? –zenetörténeti társasjáték” rendhagyó bemutatójára a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Vörösmarty utcai székházában került sor, Aradi Péter, a zenei szakosztály elnöke beszélgetett a szerzővel.

Rendkívül kényes feladat száz zeneszerzőt összeválogatni, hiszen ez a szám a világ koncerttermeiben álladóan repertoáron lévő szerzők számához képest sok, viszont evidens módon a zenetörténet összes jelentős zeneszerzőjéhez képest kevés. Batta András félig-meddig szubjektív válogatása közben aszerint az elv szerint járt el, hogy előrevette a népszerű és egyben jelentős zeneszerzőket, ezután a népszerűek, de kevésbé jelentősek, végül a jelentősek, de kevésbé népszerűek következtek. (Ez utóbbi kategóriába például Dufay tartozik.)

A játék 700 év zenetörténetét öleli fel, Machaut-tól (szül. 1300 körül) Ligeti Györgyig (elhunyt 2006-ban) ível a komponisták sora. A száz szerző közül öt magyar, és szerencsés, hogy Batta András nagy hangsúlyt fektetett a zeneirodalomban méltatlanul mellőzött népeknek, így a listán szerepel amerikai, román és dán zeneszerző is.

Hogy a közönség ne unatkozzon, a beszélgetés stratégiai pontjain megpihenve, a szervezők játékos blokkokat ékeltek a diskurzusba. A csapatok (mert a hallgatók kis csapatokban kellett, hogy helyet foglaljanak) lelkesen dolgoztak a feladatok megoldásán, és a társaság legnagyobb örömére minden egyes kitalált komponistához zenei aláfestés társult. Ifjabb Balázs János, a Liszt-verseny harmadik helyezett, Prima Junior díjas zongoristája fantasztikus tehetségéről, memóriájáról és improvizációs készségéről tett tanúbizonyságot, akármelyik zeneszerző került szóba, légyen az Erik Satie avagy Mascagni, azonnal előhúzott a tarsolyából egy-egy hosszabb-rövidebb zenei idézetet a citált zeneszerző oeuvrejéből.

Természetesen nem múlhatott el a délután anélkül, hogy Batta Andrásnak, -hivatalos minőségében a Zeneakadémia rektorának- ne tették volna fel a kérdést, hogy vajon mikor nyit ki újra az évek óta felújítás alatt álló Akadémia épülete. A megnyugtató válasz szerint 2013 őszén már a felújított épületben kezdenék az új tanévet és ugyanezen év október 23-án tartanák meg a nyitókoncertet.

 

A kis intermezzo után Ifjabb Balázs János egy Chopin mazurkával búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Szólj hozzá!

Címkék: balázs kiadó andrás jános péter helikon múosz aradi batta ifj

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr594323229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása