2008.12.13.
13:11

Írta: Novanna

Variációk egy Messiaen évfordulóra II.

Az előző bejegyzésben emlegetett 35 fő ezen kis írás sorai közt nyer értelmet, mivel a 2008. december 12-i Bosnyák téri templomban rendezett koncert hallgatóinak száma nagyjából e körül mozgott. Kérdem én: miért? Messze van? (7-es busszal 10 perc a belvárosból). Nem elég sznob? (Nem futok össze xy-al, Na és, azért járok koncertre?) Nem elég szép. a helyszín?(Relatív) Keresgélni lehet az indokokat, de a tények: a Zeneakadémia tehetséges doktoranduszai játszottak Janá ček és Messiaen műveket, köztük Messiaen különleges, orgonára komponált művét, és mindezt ingyen.
Az előző bejegyzésben emlegetett 35 fő ezen kis írás sorai közt nyer értelmet, mivel a 2008. december 12-i Bosnyák téri templomban rendezett koncert hallgatóinak száma nagyjából e körül mozgott. Kérdem én: miért? Messze van? (7-es busszal 10 perc a belvárosból). Nem elég sznob? (Nem futok össze xy-al, Na és, azért járok koncertre?) Nem elég szép. (Realtív) Keresgélni lehet az indokokat, de a tények: a Zeneakadémia tehetséges doktoranduszai játszottak Janáček és Messiaen műveket, köztük Messiaen különleges, orgonára komponált művét, és mindezt ingyen.
 
Kifejezetten Messiaen La nativitéjéről szeretnék szólni, mivel több szempontból is fontos a számomra.  Ez volt ugyanis az első darab, melyet a szerzőtől hallottam édesapám tanácsára. Ő ugyanis valamikor régen élőben hallotta a művet, és nagyon megkapónak találta. Meg is szereztem a muzsikát, elkezdtük hallgatni, és megállapítottuk, hogy ez bizony hallgathatatlan.
Ahogy azonban a templom zeng-bongó akusztikájával és hatalmas terével egybefonódva hangzott fel az orgona, fantasztikusnak találtam a művet. Hogy mi a tanulság? Kérem szépen /K.S./, vannak olyan muzsikák, melyeket csak élőben érdemes (és lehet) meghallgatni.

La Nativité, 6. tétel: Les Anges
 
Itt pedig a 9., Dieu Parmi Nous című tételt hallgathatjátok meg

***
2008. december 12. 19:00
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszainak hangversenye
Km: Horváth Márton Levente (orgona), Bábel Klári (hárfa). PROtestáns FIatalok
Vez: Abaffy Nóra
Műsor:
Leo š Janáček: Otčenaš - Vater Unser
                     Esz-dúr mise - Kyrie, Agnus Dei
Olivier Messiaen:  O sacrum convinium
La Nativité du Seigneur (1., 5., 6., 7., 8., 9)

Szólj hozzá!

Címkék: orgona messiaen

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr53589683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása