2008.08.07.
16:34

Írta: Novanna

Erdély I. -Beszámoló a Muuuvi Fesztiválról

A kabalatehénA félreértések elkerülése végett a címről: azért Erdély, mert a fesztivál gyergyószárhegyi illetőségű (románul Lazarea), és azért I. rész, mert nem csupán a fesztivál 3 napját töltöttem Romániában, hanem bónuszként még hármat. Ezalatt az idő alatt olyan élményekkel gazdagodtam, melyek alapjaiban változtatták meg korábbi vélekedéseimet, felfogásomat. Lássuk először is, mi minden történt a jóelőre beharangozott Muuuvin:
A kabalatehénA félreértések elkerülése végett a címről: azért Erdély, mert a fesztivál gyergyószárhegyi illetőségű (románul Lazarea), és azért I. rész, mert nem csupán a fesztivál 3 napját töltöttem Romániában, hanem bónuszként még hármat. Ezalatt az idő alatt olyan élményekkel gazdagodtam, melyek alapjaiban változtatták meg korábbi vélekedéseimet, felfogásomat. Lássuk először is, mi minden történt a jóelőre beharangozott Muuuvin:
 
Hajnalban érkeztem meg Gyergyószentmiklósra (Gheorgheni). Pontosan 6-kor szálltam le, odakint sötétség, köd, és HIDEG. Ez az ottani időjárás-jellemző, mely nyilván a hegyeknek köszönhető, hogy napközben igencsak felkúszik a hőmérséklet, ám abban a pillanatban, hogy elbújik a nap, a a meleg átvált dermesztő hidegbe. (jó...a dermesztő számomra olyan 15 fokot jelent). Selyem András, a fesztivál szervezője, és Rufin, az eredetileg kongói, de egy évet Kolozsváron töltő fiú vártak, majd egy kellemes kávézás után átzötyögtünk Szárhegyre. (a zötyögés az utak minőségére vonatkozik, melyek IGEN, pont olyanok, mint a hírük...)
 
A Lázár-kastély
A fesztiválnak Gyergyószárhegy büszkesége, a Lázár-kastély adott otthont. Itt nemcsak a Muuuvit, hanem más művészeti eseményeket, fesztiválokat is megrendeznek, például egy nemzetközi alkotótábort, így a hotelben rögtön találkoztunk egy új-zélandi, és két japán művésszel, akik még a találkozóról maradtak hátra.  Érkezés után újabb kávé, reggeli, majd check-in a várban. A VIP pass mellé, amit kaptam, járt 9-9 sör- (fontos megjegyezni, hogy Ciuc -ejtsd: csuk), kávé-, víz- és 6 ételjegy. Ezekre kedvünk szerint kérhettük a megfelelő termékeket a fesztivál idejére kitelepült sörsátorból, illetve a kastély kávézójából. Néhány élelmes srác arra is rájött, hogy nagy alkudozások árán, két kávéjegy beváltható sörre ill. pálinkára. Utolsó nap, sörjegy híján, ám annál több kávéjegy birtokosaként mi is megpróbálkoztunk a trükkel, de sajnos nem jártunk sikerrel...
 
Az első nap, azaz 1-jén, pénteken 12:30-kor kezdődtek a versenyfilm-vetítések. Lévén, hogy rövidfilmes fesztiválról van szó, a leghosszabb film is maximum 12 perces volt. A másfél órás blokkok közt bőséges ebédszünet. Közben kipróbálhattuk magunkat az animációs workshopban, Mihai-al, az egyik bukaresti sráccal például 25 képkockával (kb. 1 óra munka) sikerült készítenünk egy kemény 2, 5 másodperces homok-animációt. (El sem tudom képzelni, hány órás munkára van szükség egy 10 perces animáció elkészítéséhez.) Nyolc órakor lebukott a nap, és megindult a hajnalba nyúló buli, melynek jellemzője, hogy hirtelen megjelent több tucat, a nap folyamán nem látott személy, akik a reggel beköszöntével újra eltűntek.
 
Vasárnap reggel jött el az én időm, mikor is a hős, elszánt tömegnek, akik megjelentek a korai, hajnal 10 órai kezdésen, előadtam kis prezentációmat Tintinről. Ezek után órákig jöttek-mentek a népek, megnéztek egy-egy részt. Délután a fesztivál stand-up humoristája, Felméri Péter szórakoztatott minket, végül megtörtént az eredményhirdetés, melynek listáját a fesztivál hivatalos honlapján is megnézhetitek, de a bejegyzés végére is beillesztem.
 
Nekem több szempontból is hatalmas élmény volt a Muuuvi. Elsőként, most voltam először Romániában, és az erdélyi részen egyaránt. Másrészt kvázi hivatalosan VIP tagként megtartottam életem első előadását (leszámítva az órai/szemináriumi kiselőadásokat...). A programfüzetben is ott virítok, valamint több interjú (!) is készült velem. Hihetetlen, mi? És az egész ennek a kis blognak köszönhető (és Amélie-nek, aki annak idején megismertetett Tintinnel). Olyan kedves, értékes embereket ismertem meg, akikkel biztosan tartani fogom a kapcsolatot, s nagyon remélem, hogy legkésőbb jövőre találkozom Velük újra!

Az idei nyertesek:

  • Bloody Cow: Muto – r. Blu-Andrea Martignoni
  • Best Animation: Életvonal (Life Line) – r. Ducki Tomek
  • Best Script: Nyomtávváltás (Track Change) – r. Zomborácz Virág
  • Best Experimental: Drift – r. Max Hattler
  • Muuuvi Camera: Csapás (Hit) – r. Declan Hannigan
  • Muuuvi Director: A hangya és a tücsök – r. Csáki László
  • Muuuvi Character: GOD – Obsession – r. Anton Slisko
  • Best Gheorgheni: Kinda Lázár és a csíki traktor – r. Berszán Árus György
  • Best Student: Manifeste Urbain (Urban Manifest) – r. Koszti Cristina, Celălalt (The Other One) – r. Dorin Moldoveanu
  • Special Mention: Easy Life – r. Török Tihamér
 
Kapcsolódó linkek:
Bogi írása a  fesztiválról
 

2 komment

Címkék: fesztivál erdély tintin muuuvi

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr223589667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lidi 2008.09.13. 15:28:29

Anna, lecsekkoltam a román cikkeket és csak szépet és jót írnak rólad. :) Örülök, hogy jól érezted magad és gratulálok!

Ismeretlen_48992 2008.12.21. 13:36:50

Hmm..a filmkritikus jelző kicsit túlzás... "Említésre méltó még a budapesti Novotny Anna filmkritikus Tintinről szóló közel egyórás angol nyelvű előadása is, amelyben azt hangsúlyozta ki, hogy „Tintin utazásainak megjelenítésével alkotója Georges Rémi (Hergé) olyan országokkal ismertette meg a nézőt, ahová abban az időszakban utazni nem lehetett”." http://www.ujkelet.ro/beszamolo/muuuvi-nemzetkozi-rovidfilmfesztival-negyedszerre-karakterdij-istennek.html
süti beállítások módosítása