2008.03.30.
17:58

Írta: Novanna

Garbo

Majd ha színésznők leszünk...Az, hogy mennyire etikus ismert emberek magánéletét bemutató darabot csinálni, mindenki döntse el maga, Szántó Erika mindenesetre pontosan ezt tette. Egy Tin Andersen Axell nevezetű író valahonnan előhalászta Greta Garbo és Mimi Pollack levelezését, majd bestsellert írt belőle. Hogyan lett a kis szürke Greta Gustaffsonból (Isten tudja, miért, az s-t következestesen "S" -nek ejtik, ezt majd egy svédül tudó magyarázza el nekem) az isteni Garbo? És persze, ami a legszaftosabb, lerántja a leplet a két hölgy mély és meghitt kapcsolatáról.

Az, hogy mennyire etikus ismert emberek magánéletét bemutató darabot csinálni, mindenki döntse el maga, Szántó Erika mindenesetre pontosan ezt tette. Egy Tin Andersen Axell nevezetű író valahonnan előhalászta Greta Garbo és Mimi Pollack levelezését, majd bestsellert írt belőle. Hogyan lett a kis szürke Greta Gustaffsonból (Isten tudja, miért, az s-t következestesen "S" -nek ejtik, ezt majd egy svédül tudó magyarázza el nekem) az isteni Garbo? És persze, ami a legszaftosabb, lerántja a leplet a két hölgy mély és meghitt kapcsolatáról.

 

Ilyen felvezető után leginkább valami borzasztóan szenzációhajhász darabra gondolhatunk, mindenkit megnyugtatok, nem az. (annyira) A kétszemélyes darab pörgő párbeszédei és intimitása kellemes összhatást alkotnak. És legnagyobb örömömre megszólal Erik Satie Gymnopédiája is...
 
Már-már semmi nagyobb kifogást nem tudtam volna emelni a darab ellen, mikor is egy hihetetlenül hatásvadász jelenettel zártak, nevezetesen a háttérben lévő fehér lepedőre a 80 éves Garbo képét vettették ki. Ezzel majdnem sikerült is agyoncsapni az amúgy pompás estét, de végül, hogy még egyszer felhangzott a fentebb említett muzsika, megbocsátottunk az ötletgazdának.
 
A játékról. Fullajtár Andrea tökéletesen hozza Garbo figuráját, mintha rá írták volna. Hol féltékeny, hol kegyetlen, sír és nevet. ÉS tud karikákat fújni a cigarettájával. Szandter Anna remek partner ebben a kétszemélyes drámában, a szőke porcelánbaba, aki férjhez megy és gyereket szül, miközben Garbo Amerikában forgat.

Szólj hozzá!

Címkék: pinceszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr553589635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása