2008.03.18.
21:03

Írta: Novanna

Külföldi tudósítás 1. -Monet bis Picasso

Tavirózsák úszkálnakÚgy alakult, hogy a hétvégét Bécsben töltöttem, így többek közt alkalmam nyílt megtekinteni az Albertinában két remek időszaki kiállítást, melyek már nem sokáig lesznek láthatóak a nagyérdemű számára. Hozzátenném persze, hogy néhány (pontosabban 2) hete nyílt a nagyszabású Tutankhamon kiállítás is, ugyanott, Bécsben, a Kunsthistoriches Múzeumban, amit szeptember végéig lehet megnézni, ha esetleg odajutok, megírom, de, ha valaki megelőz, meséljen róla!

Úgy alakult, hogy a hétvégét Bécsben töltöttem, így többek közt alkalmam nyílt megtekinteni az Albertinában két remek időszaki kiállítást, melyek már nem sokáig lesznek láthatóak a nagyérdemű számára. Hozzátenném persze, hogy néhány (pontosabban 2) hete nyílt a nagyszabású Tutankhamon kiállítás is, ugyanott, Bécsben, a Kunsthistoriches Múzeumban, amit szeptember végéig lehet megnézni, ha esetleg odajutok, megírom, de, ha valaki megelőz, meséljen róla!

 

Tehát vissza az Albertinához. Elsősorban természetesen a Monet-tól Picasso-ig kiállításra igyekeztem, amely valóban lenyűgöző volt (nemcsak a plakátja, amelyen Monet egyik tavirózsás képe lebegett). A "Batliner gyűjtemény" alcímet viselő tárlaton mintegy 300 műalkotást láthatunk abból az 500 műremekből, melyet a Batliner házaspár tartós kölcsönre kiadott a múzeumnak. Ahogy a Monet, Renoir, Matisse, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Chagall, Picasso, Klee -és még hosszan sorolhatnám- képek között járkáltam, azon törtem a fejem, hogy ezek a -csak képeskönyvekből ismert- alkotások valakinek a palotájában leledzedtek egészen mostanáig. (Akik gondolom -Thomas Crown módjára- néha kölcsönadták őket egy-egy múzeumnak.)
 
A kiállítás végigvezet minket az impresszionizmustól egészen a modern festészetig, felölelve olyan korszakokat is, mint a "Die Brücke" (amely a fauve-ok, a magyar "vadak" német megfelelője) és az annak felbomlását követő "Der Blaue Reiter", mely csoportba olyan festők tömörültek, mint Kandinszkij, Klee és Delaunay. Itt csak azt az apró észrevételt tenném, hogy az a szövetdarab, amely itthon a "hatalmas, frenetikus" Klee-Kandinszkij kiállítást volt hivatott hirdetni, szintén ott szerepelt, mint egy "mezei" Klee mű.
A kiállítás már csak április 13-ig tekinthető meg, siessetek megnézni, mert döbbenetes, és itt van a szomszédban. (3 óra vonatút).
 
Persze titokban megint készítettem néhány lesifotót, hála a mobilom, hogy úgy mondjam gyenge fényképkészítő minőségének, bocsássátok meg, hogy nem tökéletesek, mindenesetre felismerhetőek (legalább a festő személye...).
Tanulság: legközelebb megtudakolom a húgomtól, hogyan kell a vakut kikapcsolni a gépén.
Toulouse-Lautrec jóképű lóképe Na, ezt elfelejtettem...Munch -sajnos nagyon elmosódottÖrök szerelmem, Magritte -kár, hogy csak ez az egy voltEgy PicassoVégül Chagall
További infók az Albertina honlapján.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs albertina

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr543589631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása