2008.05.02.
17:57

Írta: Novanna

MÁO 2008/2009-es évad

Ez a kis cikk a Fidelio.hu-ról származik. Sokminden megtudható belőle a Magyar Állami Operaház 2008/2009-es évadáról.

Szezon rajongóknak, sznoboknak, ínyenceknek

Is-is évad lesz a következő, a jubileumi 125. – mondja mind a fő-zeneigazgató, Fischer Ádám, mind a művészeti vezető, Kovalik Balázs. Sőt utóbbi még a „langyos beöntés” hasonlatot is megreszkírozza. Az Operaházban ugyanis egyszerre kell kiszolgálni a sznobokat, a turistákat, az ifjúságot, az új szellemiségre kíváncsiakat és a legcsökönyösebb konzervatívakat. A friss képi világú műsorfüzet, a (itt az eredetiben volt 1 helyesírási hiba) változó bérletstruktúra, de leginkább néhány bemutató a kompromisszumos, mégis új idők új hangját hallatja.

A Magyar Állami Operaházban (a Thália színházi előadásokkal együtt) a 2008/2009-es évadban a balettekkel és a felújításokkal együtt 11 premiert, összesen pedig 292 előadást tartanak. Lehet, hogy azért, mert meg akartak felelni Fischer Ádám tízparancsolat-parafrázisának, mely szerint „Ne untasd felebarátodat, hogy hosszú életű lehess a földön.”

A Pomádé király új ruhája című Ránki-opera gyerekek számára készült rövidített változatát Toronykőy Attila rendezi, majd Beethoven Fidelióját állítja színpadra Kovalik Balázs (a karmester Fischer Ádám lesz, az előadásban fellép Thomas Moser és Evelyn Herlitzius, akik a próbaidőszakot is Budapesten töltik). Bár repertoáron marad a Szinetár Miklós rendezte Carmen is, novemberben a Tháliában a CarmenCET (azaz Central-European Time) címmel egy kifejezetten a tizen-huszonéves korosztályt célzó előadást készít Telihay Péter. November végén felújítják a Manon Lescaut-t, ami nyitánya a Puccini-hétnek: december 18. és 23. között a Bohémélet, a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot szerepel műsoron. Februárban átkerül az Andrássy útra az Erkel színházi Sevillai borbély, Békés András technikailag viszonylag egyszerű megoldásokat igénylő rendezése (különösen a hétvégi öt-hat előadás esetében), majd februárban Kurt Weill és Bertolt Brecht Mahagonny...-ját mutatja be a színház a Thália Színházban Szikora János rendezésében.

Csak két alkalommal látható a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Zsótér Sándor rendezte Orfeusz és Euridiké, Fischer Ádám vezényel, a női főszerepben Rost Andreával, ám az előadás repertoáron marad a következő évadban. Április 30-án többedik nekifutásra végre megvalósul a Kovalik Balázs rendezte Xerxes Meláth Andreával és Várhelyi Évával a címszerepben, és elindulhat a budapesti Operaházban is a barokk sorozat. Az évad egy olyan darabbal zárul, amit utoljára 1856-ban láthattak az akkor még budai és pesti polgárok: A szicíliai vecsernye Andrei Serban rendezésében.

Április 29-én indul a Májusünnep nevű fesztivál, a nyitó koncerten Cecilia Bartoli énekel majd, aki aztán a Müpában is fellép (az énekesnő budapesti fellépése a két intézmény együttműködésében valósul meg), de vendégeskedik a Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson, Sylvie Valeyre, Marcello Giordani, Michele Crider, Gustavo Porta, Juan Pons, Roberto Forlani, valamint Pier Giorgio Morandi karmester.

Jövőre hat alkalommal játsszák az Elektrát (az előadások felét Nadine Secunde énekli), az Otello és a Don Carlos időlegesen lekerül a repertoárról, helyettük az Aida és a Trubadúr lesz látható.

Az Operaház jelenleg egyik legnagyobb gondja a próbaterem hiánya. Erre két megoldás kínálkozik: vagy egy bérelt „hodály” (Vass Lajos főigazgató szóhasználatával), vagy az Erkel Színház színpada. Az Erkel multifunkciós épületté történő alakítása sokismeretlenes egyenlet, amelyben a kormányzat összetételének változásától a metróépítésig számos tényező módosulhat.

A Magyar Nemzeti Balett repertoáron tartja az Anna Karenina, A hattyúk tava, a Szenvedély, a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Elfújta a szél baletteket, a Lépésről lépésre estet, és a Tháliába átkerül a Zorba. Premierként Minkusz és Petipa Bajadérja, a legnehezebb klasszikus balettek egyike, Rahmanyinov, Muszorgszkij és Wagner zenéjére egy „regényíró” koreográfus, a Szentpétervárról érkező Eifman készíti el a Karamazov testvéreket. Felújításra kerül Seregi László Sylviája, és az Erkelből „átmentett” Hófehérke két szériában lesz látható.

A Magyar Nemzeti Balett két külföldi turnéra készül a közeljövőben: a Kanári-szigetekre a Szentivánéji álom című Seregi-darabbal, míg a 2009-es amerikai-magyar kulturális évad keretében az Egyesült Államokban A makrancos Kata és a Spartacus című Seregi-koreográfiákat láthatja a közönség.

Június 16-án hagyományteremtő szándékkal A makrancos Kata kerül műsorra, s az előadás bevételét ifj. Nagy Zoltán gyermekeinek ajánlják fel.

 


A cikk itt is olvasható

Szólj hozzá!

Címkék: opera máo

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturanova.blog.hu/api/trackback/id/tr1003589641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása